Pred jubilejným ročníkom rozprávačskej súťaže

Ako informuje čadčianske Kysucké kultúrne stredisko – jeden z hlavných organizátorov celoštátnej súťažnej prehliadky rozprávačov Rozprávačské Lodno (RL) – na jej 19. ročníku, ktorý sa konal 11. a 12. júna 2016, privítalo v Kultúrnom dome v Lodne 28 talentov pôvodného rozprávačského umenia z viacerých oblastí Slovenska.

Účastníci XIX. Rozprávačského LodnaÚčastníci XIX. Rozprávačského Lodna

Prevahu mali i v tomto roku ženy, porote a divákom sa ich predstavilo 23. Pricestovali z Liptovského Mikuláša, Poltára, Prešova, Ružomberka, Lábu, Považskej Bystrice, Turčianskych Teplíc, Spišskej Novej Vsi, Šurian, Liptovskej Kokavy, Mojmíroviec, Belej, Pezinka, Harichoviec, Markušoviec, Belej-Dulíc, Gajár, Košíc, Studienky, Žiliny, z kysuckých obcí z Ochodnice, Oščadnice, Kysuckého Lieskovca a Zborova nad Bystricou. Ich príbehy rozprávačov boli autentické: veselé i smutné, prežité i vymyslené a v poslucháčoch zanechali hlboký dojem. Aj v tomto roku pohostinne vystúpil talentované deti, ktoré, veríme, budú pokračovateľmi rozprávačského umenia na Slovensku.

Odbornej porote predsedal dlhoročný riaditeľ Národného literárneho múzea v Martine Jozef Beňovský, jej členmi boli jeden zo zakladateľov RL Dušan Mikolaj, odborná pracovníčka Slovenskej národnej knižnice Ľubica Moncmanová a Kysučanka Zuzana Gacíková-Zuzčáková, ktorá sa zvolila rozprávačstvo za predmet svojho doktorandského štúdia. Po zhodnotení súťažných vystúpení navrhli organizátorom udeliť ocenenia týmto rozprávačkám a rozprávačom.

Odborná porotaOdborná porota

Obec Lodno odovzdalo svoju najvýznamnejšiu cenu Viere Masarykovej z Kysuckého Lieskovca za jej výrazný prínos na 19. Rozprávačskom Lodne. Ďalšie ocenenia si odniesli Margita Stempinová a Agnesa Priehodová, obe z obce Oščadnica, Antonín Jedlička, Kamila Németová, Jozef Pták a Helena Slámková (všetci prišli z Pezinka) a Marta Ivanovová (Spišská Nová Ves).

Účastníci XIX. Rozprávačského Lodna pred kostolomÚčastníci XIX. Rozprávačského Lodna pred kostolom

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ocenilo Kristínu Dobranskú (Spišská Nová Ves) a Máriu Caunerovú (Kostolište). Ocenenia detským účastníkom RL – Markovi Fehérpatakymu a Soni Fehérpatakyovej z Poltára a Natálii Havličkovej (Gajary) – udeľovala Únia žien Slovenska. Cenu Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava – Poctu Martina Kolembusa, nebohého zakladateľa RL, rozprávača a ľudového básnika, ktorú zabezpečujú jeho dcéry Mária a Daniela – udelili na návrh poroty Márii Pižemovej zo Spišskej Novej Vsi za jej dlhodobé skvalitňovanie úrovne národnej rozprávačskej súťaže.

Dušan Mikolaj
15. júla 2016

Archív: Pozvánka